Terugbetalingsvoorwaarden medicatie

Kortwerkende Rilatine® en Equasym XR® worden door de mutualiteit terugbetaald onder volgende voorwaarden:

1. het kind/de jongere is 6 tot en met 17 jaar oud.

2. de diagnose is gesteld door de (kinder-en jeugd)psychiater of –neuroloog die het attest opmaakt.

3. er is onvoldoende controle van de symptomen met aangepaste psychologische, educatieve en sociale maatregelen.

4. de behandeling met medicatie is een deel van een globaal behandelingsplan dat nog andere (psychologische, educatieve en sociale) maatregelen omvat.

De (kinder- en jeugd) psychiater of –neuroloog moet een attest opstellen om deze goedkeuring aan te vragen. Een eerste attest is geldig voor 6 maanden, een vervolgattest voor 1 jaar.


Rilatine MR® (20 en 30 mg) kan terugbetaald worden als het kind/de jongere eerst minstens zes maanden behandeld werd met kortwerkende Rilatine®, maar de “inname gedurende de dag is niet controleerbaar en het betreft een kind met ernstige functionele beperkingen”.

Concrete voorbeelden hiervan zijn:

  • het kind vergeet of weigert de medicatie in te nemen op school.
  • er is een dip met terugval in functioneren tussen de ochtend- en middagdosis.
  • het kind heeft meer nevenwerkingen met kortwerkende dan met (half-)langwerkende medicatie.

De (kinder- en jeugd) psychiater of –neuroloog moet een attest opstellen om deze goedkeuring aan te vragen. Een eerste attest is geldig voor 6 maanden, een vervolgattest voor 1 jaar.

Er wordt slecht één vorm van methylfenidaat tegelijkertijd terugbetaald. Als een kind bij voorbeeld ‘s morgens Equasym XR® inneemt, maar er om 16 uur een extra dosis kortwerkende medicatie nodig is, kan er enkel terugbetaling gevraagd worden voor Equasym XR® (het duurste van de twee geneesmiddelen) en moeten de ouders de kortwerkende medicatie zelf betalen. Als kortwerkende medicatie kan dan bv. Medikinet® voorgeschreven worden, want zonder terugbetaling is dit goedkoper dan Rilatine®.

Rilatine MR® 10 mg, Rilatine MR® 40 mg, Concerta®, Medikinet®, Strattera®, Elvanse® en Intuniv®, worden niet terugbetaald door de mutualiteit.

Bij kinderen onder zes jaar wordt geen enkele medicatie terugbetaald.6

Ook na de 18e  verjaardag wordt medicatie niet meer terugbetaald.